Lenf nodu şişmesi

Lenf bezi şişmesi, genellikle bakteri veya virüslerden kaynaklanır; nadiren de kanser nedeniyle gelişir. Lenf bezlerinin şişmesi, vücudun hastalıkla savaştığının göstergesidir. Hastalık iyileşince eski boyutlarına dönerler. Lenf bezleri enfeksiyon ile mücadelede hayati bir rol oynarlar.

Lenf bezi ne kadar şişerse tehlikeli?

Şişkinlikten korkmayın ama ihmal de etmeyin. Boyunda 1 cm. kasık bölgesinde ise 2 cm. olan lenf bezleri normal kabul edilebilir. Bu boyutların üzerinde bir büyümede lenfoma akılda tutulması gereken bir hastalıktır.

Lenf nodu izlenmiştir ne demek?

Lenf nodu, bağışıklık sisteminin önemli bir parçasıdır ve vücuttaki enfeksiyonlarla savaşmaktan sorumludur. Bu nedenle özellikle çocukluk çağında lenf düğümlerinin işlevlerini yerine getirirken sıklıkla büyüdükleri görülebilir. Fakat bu büyüme bazen ciddi hastalıkların işareti olabilmektedir.

Lenf bezleri ne zaman tehlikeli olur?

Şişlikte belirgin düzelme ve gerileme olmuyorsa mutlaka kontrole gidilmelidir. Boyun bölgesinde lenf bezi boyutu giderek büyüyorsa (1 cm başlayıp giderek artan), ağrısı artıyorsa, sayısı çoğalıyorsa veya birbirine yapışık halde çok sayıda lenf bezi varsa mutlaka Kulak Burun Boğaz doktoruna danışılmalıdır.

Lenf nodu kanser mıdır?

Lenf nodları (düğümleri), bir filtre gibi fonksiyon göstererek virüs ve bakterilerin vücutta yayılmasını engeller. Lenf sistemini oluşturan lenf hücreleri (lenfositler) kontrolsüz çoğalma eğilimine girmesi ile lenf kanseri gelişimine neden olabilir. Lenf kanserinin tıbbi adı lenfomadır.

Şişen Lenflere ne iyi gelir?

Eğer şişmenin nedeni enfeksiyonsa antibiyotik veya antiviral ilaçlar kullanmak gerekebilir. Ağrı ya da iltihap durumunda ise aspirin ve ibuprofen içeren ilaçlar yardımcı olabilir. Hasta için en uygun tedaviye doktor karar verecektir.

Büyümüş lenf nodları nedir?

Çeşitli enfeksiyonlara bağlı olarak kasık bölgesinde yer alan lenf düğümleri 2 cm. ve üzeri boyuta ulaşabilir. 2 veya daha fazla, farklı vücut bölgelerinde yer alan lenf bezlerinde şişme meydana geldiği zaman, bu durum yaygın (jeneralize) lenf düğümü büyümesi olarak adlandırılır.

Lenf nodu ne demek?

Lenf nodları, bakterilere, virüslere, hasarlı hücrelere veya kanser hücrelerine saldıran ve parçalayan lenfosit adı verilen beyaz kan hücrelerine ev sahipliği yapan fasülyeye benzer yapıda bezelerdir. İnsan vücudunda 600-700 kadar lenf nodu bulunur.

About the Author

You may also like these